Viata fara gluten -intoleranta gluten, boala celiaca

Din ce în ce mai multe persoane au intoleranta alimentara la diverse alimente din comert. Unii sufera de intoleranta la gluten, altii la lactoza, etc.

Cei care sufera de intoleranta la gluten numita si boala celiaca sau celiachie sau enteropatie glutenica, trebuie sa renunte definitiv la produsele care contin gluten.

Intoleranta gluten
Intoleranta gluten

Produsele care trebuie eliminate din regim sunt- deci NUai voie sa consumi: faina de grâu, pastele fainoase, produsele de patiserie, pizza, aluaturi, prajituri, cozonaci, pâine, arpacas, grâu, secara, orz, ovaz, orezul alb, cerealele integrale care contin gluten, dulciurile din comert, cuscus, biscuiti, bere cu alcool, cafea instant sau inlocuitor de cafea din orz, ciocolata cu cereale.

Trebuie sa citesti eticheta si sa verifici mereu daca produsele cumparate au sau nu gluten în compozitie.
Ce simptome ai daca ai intoleranta la gluten ?

În primul rând boala se manifesta imediat dupa ce ai mâncat ceva cu gluten, începi sa pierzi energie, devii somnoros/somnoroasa, abia ai puterea sa te misti, te balonezi peste masura, ai senzatie de greata si ametesti, dormi mult fara sa te odihnesti, ai dormii si în timpul zilei, te doare stomacul, ai crampe musculare, varsaturi, diaree sau constipatie care se repeta.

Daca suferi de intoleranta la gluten/boala celiaca ai voie sa manânci doar urmatoarele tipuri de alimente permise:
– fulgi de orez, orez brun, porumb, mei, hrisca, amarant, quinoa, tapioca, roscove, castane
– seminte de dovleac, seminte de floarea soarelui, nuci, alune de padurepoza ce reprezinta Intoleranta la gluten scris in engleza gluten free

– iaurt, sana, kefir, lapte batut, lapte integral, brânza proaspata, smântâna, unt
– ulei de floarea soarelui, ulei de masline, untura
– condimente curate fara gluten (citeste etichteta condimentelor)
– carne de porc, carne de pui, curcan, peste, fructe de mare
– legume de toate tipurile
– ceaiuri din plante medicinale
– fructe doar cu masura adica 1 fruct în ocazii rare
– miere, propolis, polen

 

Invit persoanele care au intoleranta alimentara la gluten sau lactoza pe pagina de Facebook a blogului sa discutam despre aceasta tema, sa ne spunem opiniile si sa povestim cum ne traim viata fara gluten, fara pâine si fara prajituri, hamburgeri si fara cozonaci :)). Personal recunosc ca nu e deloc usor .

sursa partiala: -experimente din viata mea – pentru ca si eu am intoleranta la gluten

Leave A Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *